jul hos mormor

Har precis varit på dagis för att titta på Naima i Luciatåget. Ingen hit. Naima grät sig igenom hela tåget som förra gången. Kanske det går bättre nästa år. Vi har varit hos mormor och firat  tidig jul. Det var trevligt och jag har även fått träffa Jenny och Laila igen! Nu väntar jag på att riktiga julen ska komma! Längtar! Längtar även efter att fredrik ska komma hem. Det var så länge sen vi såg varann nu och jag saknar honom! Det är så synd att han inte kommer överens med Per! Nu gör Naima tofs på mig! jag blir jättesnygg!
Vi ska få jättegod mat idag med fläskfilé och hemmagjord färskpasta! Gud vad gott!
Imorgon är det ultraljud! är i vecka 20!

Min utflykt i skogen slutade på sjukhus

I måndags tänkte jag att det kunde vara trevligt att följa med på Öppnis uteaktivitet i skogen... Den slutade med att jag svimmade av mot ett träd och var tvungen att ta ambulansen in till sjukhuset. Kristina en snäll mamma satt med mig i knät tills att ambulansen kom.  Jag hade ätit dåligt med frukost och plötsligt kände jag mig yr och fick synbortfall och svårt att andas och jag trodde jag höll på å tuppa av... Naima blev ledsen och orolig och Fredrik som var  hemma och var sjuk fick hämta mig i skogen och följa med till sjukhuset. Naima fick barnvakt.

 På sjukhust konstaterades järnbrist och lågt blodtryck. Var nedkyld och fick varma filtar. När klockan var tre bestämde vi oss för att åka hem för annars kanske jag hade fått stanna ännu längre. När jag ringde kvinnohälsan föreslog de mat och sömn på bestämda tider...Yeah right. inte så lätt när man är gravid med en treåring som klänger....Men from nu ska jag ätat järntabletter och äta bra frukost. En gång när jag jobbade hände samma sak men inte lika allvarligt och få hade jag N-E att ta hand om....

Alla ni som är gravida! Tänk på att ta hand om er och slarva inte med maten för blodsockret svänger kraftigare då! Ha alltid med en morot i fickan!

Andra advent

Har  äntligen julpyntat. Bara julgardinerna kvar! Men listig som jag är så har jag bett Fredrik att sätta upp dem för jag kan inte sånt. Vi har även tvättat vår nya fina bil idag. den blev jättefin! naima hjälpte till fast hon tyckte det ar obehagligt med alla höga ljudi tvätthallen!  Fredrik har lagat mat idag. Skönt att slippa tänka på sånt.
 
Jag har bestämt mig för att fråga Östgötatidningen där jag numera frilansar om de vill ha med gårdagens blogg om lucia i deras tidning! Den är skickad och nu väntar jag spänt på ett svar!

Har också tittat på julkalendern .Det känns även extra roligt att titta eftersom vi genom Lithe Blås känner Anders bror Fritte som är en trevlig prick. Jag kan även passa på att göra reklam för Frittes barnböcker om Låba. Bara att googla på nätet!

Var på trettio års fest igår. Var trött och gick hem vid 21 med Naima. Somnade i hennes säng. Fredrik är också trött men han stannade en timme till för att dricka öl! Nu ska vi hålla Naima vaken till minst klockan sju för det är katastrof om hon skulle somna nu!

Längtar efter andra ultraljudet den 16 december. Egentligen vill jag inte veta könet men jag vet att könet är fullt utvecklat i v 20 så att man kan se det! Men just nu känns det som att jag väntar en pojke! Men det är så svårt med killnamn! Blir det en tjej har jag tusen namnförslag men Fredrik är inte så förtjust i nåt av namnen jag föreslagit!

Snart är det julafton! jag önskar mig en banfri helg med Spa! Hihi! Eller lite nya kläder kanske Mina mammabyxor är det hål i och snart kan jag inte ha annat än mjukisbyxor! Men helst av allt vill jag ha ett trevligt jobb med fast inkomst och ett fint hus på landet och körkort , Men jag tror inte tomten kan fixa det . Det kan jag nog bara själv fixa. Tillsammans med Fredrik såklart Känner att jag är stressad över att inte ha nått detta mål efter 1,5 år som deltidsarbetslös och oavklarade studier....

Men det är faktiskt mysigt med jul fastän det inte är snö. Vi har åkt pulka de dagar det går men tänk om snön kunde få ligga kvar fram till jul!

God jul alla därute och stressa inte för mycket inför lucia och julklappshandel!

Alla dessa luciatåg...

En dag i november ringer min treåriga dotters  farmor och frågar om det blir något luciatåg på hennes dagis till jul.  Att  få se sitt älskade barnbarn iklädd vit skrud och krona är nog en farmors högsta dröm och dettta är nog även den första julen som min dotter riktigt skulle kunna uppfatta det roliga i att vara lucia. Jag minns förra julen då hon grät sig igenom alla sångerna tillsammans med sina kompisar eftersom hon var för liten för att förstå vad det handlar om. Jag som förälder ställde mig försiktigt frågan im det egentligen var så klokt att dra upp sin dotter från middagsvilan bara för att strressa iväg till ett luciatåg med obekväma kläder den där dan. Det slutade med att jag fick ta upp henne i knät istället!

I år ser jag ialla fall fram emot luciatåget. fast visst beredde det mig lite ångest i natt när jag insåg att jag kanske var tvungen att köpa ny luciaskrud i år eftersom förra årets tomtedräkt säkerligen är för liten. Jag tänker på att Naimas pappa kanske inte kan komma eftersom han inte kommer ifrån jobbet före klockan tre, och jag fasar för den dagen någon gång i framtiden när jag har fler barn än ett som alla har luciatåg samtidigt på olika ställen, och jag tvingas välja utan att såra någon.  

Ett luciatåg är så mycket mer än levande ljus och pepparkakakor. Det är månaders övning i förväg, flickor som gråter över att inte de blev valda till lucia,  ( Alla som ville fick ju vara lucia på dagis!) Små barn som gråter av skräck när de ser alla fotoblixtar och finniga tonårspojkar i stjärngossestrut som önskar att de vore någon annanstans!

Men mest av allt är ett luciatååg fyllt med hopp och glädje om att ljuset kommer att vara tillbaka snart. Alla har vi våra egna minnen från barndomens luciatåg, och även om man som barn kunde tycka att det var pinsamt att stå där inför alla så var man innerst inne glad över att ens föräldrar satt längst fram och log!
För min del betyder luciatåg vacker skönsång, och jag minns den gången i tredjeklass när min fröken valde mig och tre andra tärnflickor till att stå längst fram och sjunga solo eftersom vi hade finast sångröst! Jag minns även den bitterljuva känslan över att jag inte fick vara lucia, och hur min bästa kompis bestämde sig för att vägra vara med i luciatåget eftersom hon ändå inte fick vara lucia. Det slutade med att hon bestämde sig för att vara ett litet skogstroll med rufsigt hår trollkläder, svans och löv i håret och hur hon bestämt gick längst bak i tåget och tjurade tillsammans med tomtenissarna.

Tips till alla föräldrar med luciaångest:
Såhär kommer ditt barn  att reagera inför luciatåget:

0-3 år

Förvänta dig inte att din 0-3 åring uppför sig exempariskt i tåget. Säkert har han eller hon skrynkligt linne och och glittret på svaj efter tio minuter.  Förvnta dig inte ett gatt barn! Han eller hon har ännu inte förstått njutningen i det här med luciatåg...

5-10 år

Ditt barn ser med glädje fram emot luciatåget men blir besviken om han eller hon inte får vara lucia eller tomte som alla andra. Han eller hon förväntar sig att hela familjen kommer och tittar, även om han eller hon kanske bara blygt står och trycker i ett hörn.

10-15 år

Din tonåring har börjat inse att man kan tjäna pengar på det här med luciatåg. Oftast kräver skolan att du ska ställa upp på minst ett luciatåg där fikapengarna oavkortat går till klassresan i nian och du som förälder  tvingas baka pepparkakor trots att du inte har tid!

15-18 år

Ditt barn har nästan blivit vuxet och du har inte många kvar av obligatoriska luciatåg. Har du en musikalisk son eller dotter kan det hända att du faktiskt får bevittna ett riktigt mästerverk till luciatåg. På de estetiska linjerna i gymnasiet ingår luciatåget som en naturlig del i sångundervisningen  och din son eller dotter kommer att få vara med på upp till 10-20 framträdanden innan terminen är över! Se upp för lussevakan! Det kan gå vilt till för din tonåring!

18-50 år

Någon gång under dessa år kommer du att vara förälder till ett barn som vill vara lucia. Du förväntas skjutsa, baka pepparkakor, le och se glad ut  på första parkett, trots att ditt barn kanske inte ens vill vara med!

50- 100 år

Grattis! Du har äntligen nått stadiet i ditt liv då du kan kalla dig far eller mor förälder. Detta är en period i ditt liv du du får chansen att njuta av dina barnbarn i glitter  och ljus utan att behöva ta något ansvar. Din lilla ängel sjunger vackrast i tåget och du sitter längst fram och ler stolt över ditt underverk till barnbarn.

Till alla föräldrar som stressar fram i vintermörkret med nystrukna linnen; Håll ut! En gång ska ni också bli mor och farföräldrar och kan  då glatt njuta av spektaklet utan bekymmer. Säkert komer ni ta dåligt upplysta foton av era barnbarn och le förnöjt över hur ditt lilla barnbarn kliar sig förstrött i håret med den sneda luciakronan och tycka att hon är den sötaste lilla ängeln i världen!


RSS 2.0